Real Blog Statistic vs Fake Statistic?. Nuffnang & Google Analytics is Better.

Kalau korang perasan blog nie ad diletak 2 statistik. 1 dr widgeo & 1 lg dari histats.
Widgeo untuk diorientasikan, histates tuk diberi peluang kedua sbb sebelum nie bermasalah sengal.

Sebenarnya blog nie mengalami masalah paparan statistik dr mggu lepas lagi. Bayangkan page today, visit & online user bertambah tetapi visit today tidak bertambah. Kosong aja 24 jam (histate).
Kalau widgeo plak, ianya tidak selari & tidak konsisten dengan statistik dari nuffnang & google alalytics.
Selalunya visit today dari widgeo adalah separuh dari statistik nuffnang & google alalytics.

Ha mcm nie lh jadinya, Print screen nie diambil pada masa yang sama
Paparan widgeo sebanyak nie




Visitors dari nuff plak..Padahal nuff delay sejam tp lg byk dr widgeo yg bersiaran secara langsung.hmmm..



Entahlah kenapa jadi mcm tu. sudah 3 jenis statistik dipasang & dicuba tapi sumenya bermasalah.
Tak tahulah lepas nie nak pasang statistik atau tidak.
Atau mungkin cukuplah dengan nuffy sayang & uncle google?
Ada sesiapa yang pernah mengalami masalah nie @ tahu jalan penyelesaiannya?
Jikalau ada sifu2 yang sudi beri tunjuk ajar amatlah sye hargai.. :)

12 Great Says. :):

DaHLia said...

yg widgeo tu sesuai buang jer..boleh hang browser jer..akak pernah wat entry pasal ni...

blog sis xpadang stats tu...semuanya depend pada NUFF jer...

rasanya dah hampir tepat dahh kut...amek random jer laa...at least ada gak dtg melawat :) kalo nk lebih tepat, nk kne hosting sendiri aaa gamaknya

MineMixs said...

tq akak
itulah, rsanya ckup dgn statistik dr nuff & google analytics..

& td sy da antar email mengadu kt histats.. hehe..mcm nie bunyinya.

=======
Hye there. hope your team can help me on this problem.
Wanna ask here why visit today counter part didnt increase while the others does?
i've rebuilt this counter but return same problem..
you can check it at my blog ;
http://minemixs.blogspot.com/
I really appreciate if you come out with any solution or comment/s regarding to this problem. . :)
Thank you..i love histats & didnt wanna hate it..
=======

ermm.. dorg paham ke x nie..oram mlayu bt aduan..hehe

iQapiQa said...

smat gmbo..

rin~eirie de' sEcond said...

senang2..lebih baik refer pd nuff je la hihi..

klu buang statistik yg laen
skurang2nya bole mengurangkan slow dan berat blog..

maCy said...

widgeo ta btol meyh..saje j wt semak kt blog cm best je tgk visitor da 1000++..pdhl klo ekot yg btol da lbey kot~ :)

Zikr the Jalanan Sepi Perantau said...

tak payah guna widgeo tuh..huhu :-)

MineMixs said...

@iQapiQa
tq
gambar iQapiQa lg besh..hehe

@rin~eirie de' sEcond
btul jgk tue..
meringankan load blog..
statistik dr nuff lebih tepat..:)

@maCy
Tau xpe..hehe

@Zikr the Jalanan Sepi Perantau
Mcm sayang ajer nk buang..comel aje tp sengal..hehe

ps.. sy akan upload statistik sbenr blog nie dr nuff ble da smpi usia sebulan.. :)

mimi said...

widget tu banyak pop up..bila nak masuk blog nie,,,
buang je la...
byk lg yg lain leh guna

MineMixs said...

@mimi
widget yg mn mimi?
google translate 2 eh.. yg tue sgaja bubuh. kunun nk bg universal..hehe.

histats bakal dibuang..huhu.

BUJANG SUSAH said...

Assalamualaikum... Salam ziarah dari sahabat.. nice blog n good entry..

Sedikit tips dan info buat teman2 bloggers.. perkara remeh yg kita kurang perasan dan tutor 4 the latest read more.. tengok jgn x tengok.. sila klik disini
Semoga bermanfaat insyaAllah.."Sebaik-baik manusia ialah orang yang dapat memberi manfaat kepada orang lain"(Hadis riwayat Al-Qudhi).

"SAMPAIKAN WALAU SATU AYAT"

P/S: Sedikit perkongsian dan renungan buat sahabat dan diri sendiri dari hamba yang hina jua serba kekurangan ini... sila klik
DISINI

"Sesungguhnya yang paling ditakutkan daripada apa yang aku takutkan menimpa kalian adalah asy syirkul ashghar (syirik kecil). Sahabat bertanya: "Apakah dimaksudkan syirik kecil itu? Baginda menjawab: Riak." (Hadis riwayat Imam Ahmad).
Wallahualam.

"Demi masa. Sesungguhnya manusia dalam kerugian. Melainkan mereka yang beriman dan beramal soleh serta saling menasihati untuk kebenaran dan saling menasihati untuk kesabaran". - Surah Al-Asr:1-3.

blog anda bagus dan bermanfaat...!!! Teruskan menulis.. Semoga sejahtera dan semoga sentiasa diberi keberkatan.. wassalam.

MineMixs said...

@BUJANG SUSAH
Wsalam. Trima kasih atas panduan & pesanan.
Hebat2.. :)

MineMixs said...

Statistics updated..
Letak
http://www.freeonlineusers.com/

dan juga
http://www.website-hit-counters.com/

akan ok x nie?hmmm

Related Posts with Thumbnails