Arghh.. Suka Study Week? Sukaa.. Sukaaa Semsangat..



Alhamdulillah 1st paper final hari nie dapat dihabiskan dengan jayanya. Memanglah semua soalan dapat dijawab semuanya tapi salah betulnya belum tentu lagi kan. Papepun sye harap result semester ni meningkat berbanding semester lepas. Itu ayat mukaddimah untuk topik hari ni. Jikalau ditanya kepada semua pelajar universiti apelah sebenarnya dieorang buat masa study week ye? Betul2 study ke? Atau study week sekadar mencukupkan syarat belajar di universiti? di sini saya senaraikan kemungkinan2 istilah study week bagi pelajar universiti. Kalau ader yang xberkenan silalah berkenankan & buat komen sepatah dua ea.. :)

1. STUDY WEEK
Yang ini usah disangkal jikalau ditanya kepada pelajar yang memanfaatkan minggu belajar dengan sebaik2nya.
"Kau buat ape study week nie?". Jawapan yang sudah boleh dihafal - "Memangla aku study, byk subjek yang kena cover, mak haku soh study betol2". Jikalau jawapannya macam ni setelah ditanya, usahlah dibetahkan lagi jikalau tidak mahu penampo singgah..hehe.


2. STIDO WEEK.. :p
Rasanya rata2 mahasiswa suka memanfaatkan study week dengan tido. Setuju x? Tidoo aje memanjang, siang malam pun dah bertukar. Alasannya nak restore balik tenaga sepanjang belajar semester tu, jadi bantai tido sepuas-puasnya.. Hmm, rasional x?

Istilah seterusnya mcm mana ye?


3. GAME WEEK
Main game memang best. Lebih2 lagi kalau ada masa panjang. Boleh aje nak main game melepaskan tekanan belajar. Tapi janganlah sampai menghadap game hingga lupa nak makan & buat aktiviti2 lain yang berfaedah.
ps. Game bola memang terbaik. Dapat 1 gol memg puas hati. Kalu geram tackle lawan smpi injured xleh lawan dah. muahaha..

4. WALKING WEEK

Istilah ini boleh dibahagikan kepada dua bahagian yea murid2. Samaada berjalan-jalan di alam nyata ataupun di dunia maya sekalipun. Memang ramai yang suka melancong masa study week ni, buat BBQ lah, sukaneka persendirian, lebih2 lagi kalau semester tu semester terakhir belajar kat uni. Berjalan bagai nak rak. Buku entah ke mana, yang penting hati puas.
Tapi kalau tang berjalan2 di dunia maya payah sket nak komen. Sebb sye sendiri pun terlibat sama. Pantang dah stat berjalan memang payah nak jumpa jalan pulang..hehe

5. IKUT SUKA WEEK
"lantak haku lah nk buat apepun study week nie, haku xmenyusahkan idup nko pown".. haha. Best x kalu dapt jawapan mcam ni kalau korang tanya kengkawan dengan cara berhemah?

Apa2 istilah sekalipun sama-samalah kita muhasabah agar berjaya dalam kehidupan universiti yang mencabar. Mencabar? xmencabar eh. Terpulang kepada saudara-saudari untuk menilainya.. :). Jangan sudah kena langgar lori kontena baru nak terasa sakit parahnya.. :P

Mcm ni lah MineMixs punya study week. The customer is always right..hadoii..
Tp xpe, buat sebagai hobi, hati pun menjadi senang.. :)

13 Great Says. :):

Hazman said...

good luck for the exam bro......

mIsH IeRA cIK irAh said...

huwah. Try la bace tip selamatkan pointer kat my page :P. Anyway for us study week tuh la project week. pembentangan week... naek weak ah.bile nak study!wa...

f_aRa_aINa989 said...

kalau org time study week time untuk masak2..heheh...anyway..good lcuk..orgpun de exam final gak..

MineMixs said...

@Hazman
terima kasih..you too.. :)

@mIsH IeRA cIK irAh
Alrite. da bce..hehe
btul 2..segala present mmg byk ms stadi week..project & byk lg..

@f_aRa_aINa989
Oooo.. cooking week ea..bgus2.. blh join 1x x?hehe
Trima kaasih..gudluck jgk ea tuk final.. :)

Siti Zainab bt Ibrahim said...

stdy week adlh balik kg week...huhu

Gadis H said...

xdpt den nk study ms study week... study week selalu jd mangsa ganti kelas or for da final project presentation. hu3... =((

MineMixs said...

@Siti Zainab bt Ibrahim
Balik kg week memang besh.. :)

@Gadis H
iyo.. sabar yo. Sobab 2lah ado perumpamaan study smart.. :)
eh memandai aje ajr org..hehe

free man said...

kaya la ko fatah..
cri dwet sokmo..
haha

gooseberries said...

gud luck2!!! =)
tp saya suka game week..hee

MineMixs said...

@free man
Hapekah mksud kamu whi free man?.. :P

@gooseberries
Gud luck too..:)
game week memg terbaek..hehe

nursarah said...

ahaha... stado week. banyak tido dari studi..kehkeh

NichKhun said...

gud luck final exam taw !!

MineMixs said...

@nursarah
aa..aaaa.. Bahaye tu.. Tapi itulah hakikat..hehe

@NichKhun
Gudluck too ea..
Thanks.. :)

Related Posts with Thumbnails