Hottest Entry..PANASSS!!!



Apa kata hari nie kita baca entri yang berilmiah sikit. Berilmiah la sgt. Memandai aje ni.. :P..hehe
Enjoy yea..

Cuaca sekarang ini panas memanjang. Kalau keluar ke bandar naik muto kompom kepala akan rasa pening2 & rasa mau demam. Rasanya sudah dua bulan berlarutan cuaca panas macam ni. Hari tu pernah keluar kenyataan dari pihak berwajib menyatakan cuaca panas sebegini mungkin berakhir awal bulan 3. Tapi sekarang sudah hampir pertengahan bulan 4. Kuasa Tuhan menentukan segalanya. Tak tahulah kalau cuaca di tempat kalian ok & menyegarkan aje selalu.

Beberapa babak panas yg sye alami sendiri :

Babak 1 - Di kedai makan


Bro Kedai (BK) : Cuaca lening panas sungguh owk.
MineMixs (MM) : Ye, memg pans sgt.

BK : Saye kalau tido malam2 pasang airkon sokmo, bil letrik melambung sapa 200 lbeih. Slalu 100<.
MM : Owh, nk buat mcm mn bang kalau dah keperluan kan. (Padan muke)

BK : Arap2 pasnie cuaca xlh pans & mkin ok. Xtahan rsnya
MM : Harapannya mcm tu lh bang. (ai, nasik goreng Pataya & Tea o ais laici xsiap lg nie.. :P)

Moral of the story : Belilah ekon yang menjimatkan letrik, yang ader inverter tue..



Jom kita baca babak dua


Babak 2 - Di kedai gunting (semalam)



Bro Gunting (BG) : (Ms tgh gunting rmbut nie) Achooooo..Achoooooo..Ahhhcchiuuuuuuuuuuuu..
MineMixs (MM) : (Chaisttt, seb baek ko pki pnutup rmbut. bikin hati panasss)

BG : Aduii, Smalam ckup tdo nie
MM : Hmmmmm (Dalam nada xmo amek tau)

BG : 2 mlm dh abang terbangun tiap2 malam sebb cuaca pans. Pans smpi xbleh tdo
MM : Tdo xpasg kipas ke bang?

BG : Pasang dowh, tapi gitulah, kipas guane sgt lah kan
MM : Ye bang, panas skang ni xmcm dulu. El Nino

Moral of the story : Bagila gunting harge murah, dahla bersin2 kt kepala haku.. Hadoii..

Jadi macam mana kita nak menghadapi cuaca sebegini? Fakta2 di bawah nie sye buat berdasarkan keadaan semasa dan pengalaman sendiri.. Untuk penerangan secara lebih lanjut bolehlah buat kajian lebih mendalam lagi ea:)

1. Banyakkan minum air
Air merupakan sumber penyejukan badan. Elakkan penghidratan dengan meminum air dalam kuntiti yang mencukupi. Sebabnya badan manusia terdiri dari 75% air dan 25% bahan pepejal yang mana penghidratan sederhana boleh menyebabkan sakit kepala dan pening. Kalu penghidratan tahap tinggi macam mana pula? - Pengecutan otot, buah pinggang gagal berfungsi, lidah akan bengkak dan banyak lagi lah.

2. Elakkan keluar ketika cuaca panas terik
Badan kita tidak dicipta untuk terdedah kepada panas terik matahari sepanjang masa, tetapi boleh dilatih ke arah itu. Toksahlah memandai nak berjemur eh. Kalau matahari pagi adalah pembekal vitamin D, bagaimana pula dengan panas terik tengahari & petang?.. Jangan cari penyakit sudaa..

3. Pastikan bekalan ubat-ubatan mencukupi
Tidak ramai yang mengambil serius akan hal ini. Bila dah terhantuk baru mengadoi kan. Jadi beringat2lah selalu. Selain tu, ubat2an yang dibeli @ nak beli haruslah dipastikan ketulenan & lulus dengan kementerian kesihatan. Nanti xpasal2 makan racun. EE Serammm..

Ada cadangan besh yg laen bolehlah diutarakan ye.. :)

7 Great Says. :):

zOuL_iMMe said...

kalo panas tu banyak2 kan mandi...
semayang,insyaAllah sejuk hati dan badan...hik3

Budak Pipi Tembam said...

hahaha...setuju kat zoul...:)

Husna Najihah said...

skang mmg panas tp msih diselangi ujan...

MineMixs said...

@zOuL_iMMe
@Budak Pipi Tembam
Pandai2.. Pendapat dari satu sisi yang lain yg kadg2 diabaikan.. :)

@Husna Najihah
kt mn 2?KL eh?G. Badak xujan lg 2, 3 ari nie.

Anne Boleyn said...

yepp now cuaca panas. dulu malam2 b4 tido, rasa sjuk je smpai kne pakai cmforter selimut tbuh, now..dah tak boleh da..pasang kipas kuat2 pon mcm tak rs pe. bdn pn berpeluh. terasa betol panas kali ni. huuhuhhu

Afzainizam said...

Salam dari kami…
http://firestartingautomobil.blogspot.com
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/

Salam kunjungan salam ziarah…. Thanks kerana berkongsi story pada kami. … kami sedang berusaha membaca older post entry kamu… Wow entry yang menarik

Salam sebuah persahabatan salam perkenalan dari kami salam dihulur tanda sebuah perkenalan ….

Semoga kami menerima respon yang baik dari kamu…. Thanks againt…

" Antara kau dan aku
Blog ini sebagai pengantara
Sebuah persahabatan....
Terima kasih
kembara ziarah maya”

MineMixs said...

@Anne Boleyn
Yea..betul 2..ble la hostel nk letk ekon kn..hehe.. :)

@Afzainizam
Terima kasih banyak-banyak..slam perkenalan juga dari saya..
Blh lah add FB ea..Sye bru register.. :)

Related Posts with Thumbnails